top of page

Menselijke knoop (teambuilding)

Menselijke knoop (teambuilding)

Seizoen

Leeftijd

Kosten

Locatie

alle seizoenen

alle

gratis

sportveld

Benodigde materialen

Touw (voor differentiatie)

Omschrijving activiteit

De menselijke knoop:
Het maken van de knoop kan op verschillende manieren.
Alle kinderen staan met het gezicht naar elkaar toe in een cirkel. Iedereen pakt met zijn of haar rechterhand de rechterhand van iemand anders in de kring. Met de linkerhand doe je hetzelfde. Vanaf dit moment mogen de handen niet meer los en zitten de kinderen in de knoop.

Differentiaties:
- Teamleider:
Alle kinderen gaan hand in hand in een cirkel staan. De spelleider wijst een leider aan die de knoop moet gaan oplossen. Deze mag even niet kijken wanneer de spelleider de kinderen over elkaar en door elkaar heen loodst tot zich een mooie knoop ontstaat. Het is nu aan de groepsleider op de knoop op te lossen.
Ook is het mogelijk om de teamleider mee te laten doen in de knoop. Dit is vaak wel lastiger bij het overzicht houden.
- Maak met de groep een knoop in een touw:
Pak 1 lang touw. Alle kinderen gaan naast elkaar aan het touw staan en pakken deze met twee handen vast. Nu is het de bedoeling dat de kinderen samen een knoop in het touw gaan leggen.
- Doe de menselijke knoop geblinddoekt:
Kies er bijvoorbeeld voor om een deel van de kinderen te blinddoeken. De kinderen zonder blinddoek zullen de knoop moeten oplossen. Let hierop wel dat het veilig blijft en de kinderen rustig bewegen.
- Maak er een wedstrijd van:
Heb je een grote groep, kan je er voor kiezen deze in kleinere groepen te verdelen. Op deze manier kan je een wedstrijd element toevoegen.
- Voeg straffen toe:
Wanneer je één teamleider hebt gekozen en de andere deelnemers stil moeten zijn wanneer hij/zij de knoop oplost, kan je er voor kiezen om straffen toe te voegen als er geholpen wordt. Deze persoon moet dan bijvoorbeeld 5 keer opdrukken na afloop.
- Leer elkaars namen:
Je kan de menselijke knoop ook gebruiken om elkaars namen te leren. Om de beurt moet iemand zeggen wat er moet gebeuren. Hierbij zegt het kind de naam van het kind wat iets moet doen om uit de knoop te komen.

Doel van het spel:
Het doel van het spel is om zo snel mogelijk uit de knoop te komen, zonder elkaars handen los te laten.

Variatie 4-6 jr

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

Variatie 6-9 jr

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

Variatie 9-12 jr

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

bottom of page