"Beat IPAD"

Bijgewerkt: 15 feb 2019

"Beat iPad" Met deze woorden in gedachten zijn we begonnen met WildWoozt. Niet omdat we een hekel hebben aan Apple, tablets of schermen in het algemeen, maar omdat we merken dat het kinderen remt in hun motorische ontwikkeling en creativiteit.


Dat kinderen minder bewegen dan we vroeger zelf deden is bekend. De oorzaken zijn minder duidelijk. Wel wijzen we graag als oorzaak naar het gebruik van tablets, computers en televisies. Kinderen zijn er niet van weg te slaan en ouders gebruiken ze vaak zelf om een rustmoment voor zichzelf te creëren.


Iedere ouder hanteert zijn eigen normen bij het gebruik van de verschillende apparaten. 1 uur per dag, alleen in het weekend, 's ochtends als alle taakjes gedaan zijn of zoveel als ze zelf willen. Maar over het algemeen geven de meeste ouders toe, dat ze het liever minder dan meer zien.

Bij WildWoozt zien we het als ons doel om de iPad te verslaan. Dit betekent niet dat wij iPads slecht vinden. Vooral niet. Kinderen moeten leren om ermee te werken en ontwikkelen belangrijke vaardigheden waar ze een leven lang plezier van hebben. Op school en thuis krijgen ze hier voldoende tijd voor. Maar het mag niet ten koste gaan van buiten spelen. Want juist in de frisse buitenlucht leren ze essentiële vaardigheden.


Vaak denken we aan voor de hand liggende vaardigheden als rennen, klimmen, vallen en fietsen. Maar ook de creativiteit is een belangrijke stimulans. We doen er alles aan om onze kinderen te vermaken en als ze zich gaan vervelen geven we ze snel de iPad of tv. En dat is zonde.


De iPad slaat op deze momenten de creativiteit uit een kind. Youtube en Netflix weten precies waar een kind graag naar kijkt en hoe het een gebruiker zo lang mogelijk vast kan houden. Dit is precies de reden dat kinderen makkelijk lang blijven hangen. Maar wat deden we vroeger eigenlijk. Nog voor het televisietijdperk....


"We gingen hutten bouwen, rol schaatsen op het plein, slootje springen of een eindeloos potje stoep- randen"


Juist. We gingen hutten bouwen, slootje springen, rolschaatsen op het plein of een eindeloos potje stoepranden.. En hoe meer tijd we hadden, hoe leuker de spellen werden. Er werden regels toegevoegd om het spannender te maken, of regels werden afgeschaft om het spel aantrekkelijker te maken. We maakten ruzie en legden het weer bij. We deden ons pijn en plakten een pleister. Allemaal belangrijke vaardigheden die kinderen helpen bij het leren kennen van zichzelf en hun omgeving.


En daarom is onze missie dus "Beat iPad" We leren kinderen hun grenzen kennen en gaan mee in hun eindeloze creativiteit. We leren ze "echte" vrienden maken en bedenken samen de gekste spellen. We zijn niet bang voor een druppel regen en houden van een vieze broek. Eigenlijk gaan we dus gewoon een stukje terug in de tijd. Die mooie tijd toen wij zelf iedere dag buiten speelden.

126 keer bekeken

Privacy Statement.                                                                               © 2018 by Wildwoozt.